Sveče z napisom />

05/08/2018

krst, poroka, sveče, napis

Sveče so stoletja predstavljale primarni vir razsvetljave. Od začetkov v prazgodovini, ko so baklje izdelovali iz vej namočenih v živalsko maščobo, do iznajdbe elektrike in električne žarnice, so sveče uporabljali za javno razsvetljavo in za razsvetljevanje domov. Prve primitivne sveče so bile bolj baklje, kasneje pa so začeli uporabljati vžigalne vrvice iz papirusa in lesa, ter vosek iz goveje, ribje ali ovčje maščobe nadomeščati z čebeljim voskom. Skupaj z razvojem tehnologije se je razvijalo tudi svečarstvo. V času industrializacije je iznajdba naprave za avtomatizirano vlivanje voska omogočila masovno proizvodnjo. Ponovno popularnost so sveče dosegle od 90. let naprej. Pri današnji proizvodnji sveč parafinski vosek v veliki meri nadomeščajo izvlečki iz soje in palminih listov. Sveče pa skozi zgodovino niso imele zgolj dekorativne in praktične funkcije. Sveče so imele od nekdaj pomembno vlogo tudi v spiritualnih in religijskih obredih. V različnih zahodnih in vzhodnjaških tradicijah so s prižiganjem sveč obeleževali posebne dogodke in jih uporabljali za različne ceremonije. Tako poznamo tradicijo uporabe molilnih sveč, ki se prižigajo v cerkvah in templjih. Plamen sveče je skoraj univerzalni simbol za svetlobo, upanje in življenje, v nasprotju s temo, ki predstavlja negativnost in smrt. Ob dnevu mrtvih tako prižigamo nagrobne sveče, kot spomin na vse bližnje, ki so preminuli. Nove tehnike izdelave so omogočile tudi raznolikost v barvah, velikostih, motivih in vonjih sveč. 

Zanimiv dodatek svečarske ponudbe so sveče z napisomSveče z napisom se uporablja pri krstu in porokah. Krst je krščanski zakrament sprejetja v vero. Pri krstu se uporablja blagoslovljena voda, s katero poškropijo otroka (ali odraslega) po glavi in obrazu. S krstom je otrok sprejet kot član cerkve. Sveče z napisom za krst so običajno darilo za dojenčka, ki ga po krščanski tradiciji krstijo v cerkvi ob navzočnosti duhovnika in najbližjih – staršev, sorodnikov in botrov. Sveče za krst so tradicionalne bele barve, z imenom krščenca. Občasno so sveče z napisom lahko opremljene tudi z krščanskim motivom križa, goloba ali dojenčka. Nekatere sveče imajo lahko tudi sliko otroka, ki je krščen. Uporaba sveče ob krstu ima simboličen pomen. Plamen v krščanski tradiciji predstavlja luč ter dobro in se v prenesenem pomenu uporablja kot Jezus »luč sveta«. Ob svetem krstu s prižiganjem sveče otrok sprejme Jezusa in nauk krščanske cerkve. Sveča tudi ponazarja upanje in pogum. Bila naj bi simbol za svetlobo, ki razsvetljuje pravo pot, na katero človek stopi, ko se krsti.

Sveče z napisom se uporablja tudi pri porokah. Čeprav so sveče za dekoracijo, sploh pri cerkvenih porokah, že dolgo v uporabi, je tradicija prižiganja sveč kot del obreda relativno nova. Tako imenovana sveča enosti ali enotnosti je novodoben dodatek tradicionalnemu poročnemu obredu, ki je priljubljen predvsem v Združenih državah. Za ta del obreda je običajno, da par uporabi dve manjši sveči s katerima prižge večjo svečo. Simbolično dejanje pomeni združitev dveh oseb in dveh družin v eno. Za svečo enotnosti si pari običajno izberejo sveče z napisom, ki so lahko okrašene z imeni mladoporočencev, datumom poroke in njuno sliko. Ceremonija prižiganja sledi izmenjavi zaobljub in jo običajno pospremi izbrana, romantična glasba. Nekateri pari sveče z napisom po poroki shranijo in jih prižgejo ob obletnicah. Sveče z napisom so lahko lepo promocijsko darilo in presenečenje ob okroglih rojstnih dnevih.