Poročni simboli />

07/06/2018

poroka, članek, simboli

Par, ki si pred družino in prijatelji obljubi večno zvestobo, je običajno obdan s kopico poročnih simbolov. Bela poročna obleka, metanje riža in še mnogi drugi običaji so bogata dediščina naše tradicije, skoraj vsi pa imajo tudi simbolni pomen. Vsaka kultura ima svoje poročne simbole, ki so pogosto zgodovinskega ali verskega izvora. Vedeti moramo, da se za vsakim simbolom skriva zgodba, ki ima lahko za enega večji, za drugega pa manjši pomen. Ko načrtujeta svojo poroko, je zato še kako pomembno, da se pozanimata o simbolnem pomenu posameznih obredov, saj bo morda tako vajina odločitev, katere izbrati za svoj poročni dan, nekoliko lažja.

poročna prstana

Poročna prstana predstavljata zavezo in brezmejno ljubezen med moškim in žensko.

Poročna prstana

Prstana sta gotovo najbolj očiten simbol poroke. Predstavljata zavezo in brezmejno ljubezen med moškim in žensko. Krog je mednarodni simbol zakonske zveze, lahko predstavlja neskončnost ali večno ljubezen. Sodobni poročni prstani velikokrat vključujejo tudi diamante, kar ni naključje. Venus, boginjo ljubezni, in diamant povezuje trdna vez – ko se na nebu ponoči namreč prikaže planet Venus, v njegovi sredi vidimo ogenj, ki je videti, kot da bi prihajal iz njegove notranjosti. Diamant se prav tako svetlika iz neke točke v njegovi notranjosti, zato ne čudi podatek, da so starodavna ljudstva diamante imenovala tudi 'Venusini kamni'. Diamant je danes simbol romance in skrivnostnosti.

Ste se kdaj vprašali, zakaj poročni prstan nosimo na levem prstancu? V starem veku so verjeli, da žile iz četrtega prsta leve roke vodijo naravnost v srce. Prstan na tem prstu naj bi torej zagotavljal večno ljubezen. Vendar pa v vseh kulturah poročnega prstana ne nosijo na levi roki, razloge za tovrstno tradicijo pa gre običajno iskati v zgodovini.

Bela obleka

Čista, deviška in nedolžna so glavne lastnosti bele, zato ni čudno, da neveste za svojo poroko največkrat izberejo prav to barvo. Kljub temu pa je tradicija bele poročne obleke precej 'mlada'. V daljni preteklosti so se ženske namreč poročale v najbolj ohranjeni oziroma tako imenovani nedeljski obleki, ki so jo imele za obisk nedeljske svete maše. Bela poročna obleka naj bi po nekaterih virih postala priljubljena po poroki kraljice Viktorije s princem Albertom leta 1840. Monarhinja je za skok v zakonski jarem namreč izbrala poročno obleko bele barve, nad katero je bilo ljudstvo tako navdušeno, da so belo začeli konstantno povezovati s poročno obleko. Bela barva naj bi simbolizirala veselje in srečo, zato naj bi bila odlična izbira za poroke, čeprav to ne velja po vsem svetu. Na Kitajskem neveste denimo na poroko oblečejo rdečo obleko, prav tako tudi Indijke.

poročna obleka

Tradicijo bele poročne obleke naj bi uveljavila kraljica Viktorija v 19. stoletju.

Poročno cvetje

Nekoč so neveste cvetje za poročni šopek in za dekoracijo dvorane izbirale na podlagi pomena, ki ga je imela posamezna cvetlica. Tako kot vrtnice simbolizirajo ljubezen, namreč tudi druge rože nosijo simbolne pomene. Cvetlice so bile nekoč precej kompleksen način komunikacije med zaljubljenimi, saj so jih izbirali z namenom, da ljubljeni oziroma ljubljenemu pošljejo določeno sporočilo. Danes so simbolni pomen bolj ali manj zamenjali poročni trendi, ki jih narekujejo razne revije in poročni sejmi. Nekatero cvetje načeloma bolj povezujemo s poroko kot drugo, vse večji pomen pa dajemo tudi barvi. Oranžni cvetovi danes tako simbolizirajo večno življenje in napovedujejo živahno slavje. Sivka predstavlja predanost, rožmarin spomin, tulipani so dekoracija ljubezni, vijolice pa predstavljajo zvestobo.

poročni šopek

Nekoč so neveste cvetje za poročni šopek izbirale na podlagi pomena, ki ga je imela posamezna cvetlica.

Nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega, nekaj modrega

Star poročni pregovor, ki nevesti narekuje, da na poroko obleče »nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega – in da šest penijev v svoj čevelj« prihaja iz Anglije. Vsak izmed naštetih elementov naj bi namreč bil vstopnica za srečo v zakonu. Nekaj starega naj bi simboliziralo povezanost z družino, nekaj novega srečno prihodnost, nekaj izposojenega pa prijateljstvo, na katerega nevesta lahko računa v prihodnosti. Nekaj modrega je ostanek časov, ko so neveste namesto belih nosile modre poročne obleke, šest penijev v čevlju pa simbolizira finančno varnost v zakonu.

Metanje riža

Posipanje mladoporočencev s hrano je univerzalna simbolna gesta. Tradicija metanja riža, ki naj bi zagotavljal polno shrambo in plodnost, je k nam prišla z Orienta. A če je še pred leti metanje riža veljalo za enega osrednjih dogodkov poročnega slavja, se danes vse manj uporablja, zamenjali pa so ga konfeti, cvetni lističi in milni mehurčki. Ker nobenemu izmed naštetih običajev ne gre pripisovati simbolnega pomena, je za vraževerne riž še kako aktualen. Paziti je treba le, da na njem komu ne zdrsne in da si mladoporočenca z njim ne umažeta obleke.

sanjska poroka finale - 84

Metanje riža je tudi pri nas zelo priljubljeno.

Goloba

Ne glede na to, ali mladoporočenca po poročnem obredu goloba spustita v zrak ali ju imata le poleg sebe v pozlačeni kletki, obstaja tehten razlog, zakaj si neveste na svoji poroki želijo imeti par te vrste ptic. Zaljubljena goloba sta si namreč predana in zvesta vse življenje, prav tako pa ta vrsta ptice simbolizira mir, ljubezen, nedolžnost, predanost in čistost – torej vse, kar dva v zakonu res potrebujeta.

goloba na poroki

Poročna sveča

Skupna poročna sveča je razmeroma nov poročni simbol. Pri poročnem obredu naj bi jo začeli uporabljati šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja, v zadnjih štirih desetletjih pa naj bi močno pridobival na priljubljenosti. Velika sveča je postavljena med dve prižgani svečki, ki predstavljata nevesto in ženina. Po izmenjavi prstanov ženin in nevesta vzameta v roke svoji goreči sveči in hkrati skupaj prižgeta veliko svečo, ki je postavljena med njiju. To naj bi pomenilo, da sta preteklost pustila za seboj in se združena v eno podajata na novo, skupno pot.

poročna sveča

Prižiganje skupne sveče naj bi pomenilo začetek nove poti.